Geschiedenis Spinhuis Collectief

Hoewel de ruimtes onder Torensluisbrug vroeger ook als gevangenis dienden, heeft de naam Spinhuis er weinig mee te maken. Deze naam hebben hebben wij meegenomen van onze vorige locatie, dat ooit het voormalige tuchthuis voor vrouwen was, waarna het vervolgens dienst deed als hoofdbureau van de Amsterdamse politie en daarna onderdeel werd van de Universiteit van Amsterdam.

Toen de faculteit Sociologie en Culturele Antropologie verhuisde naar het Roeterseilandcomplex kwam het gebouw leeg te staan en waren er plannen om er anti-kraak te huisvesten. Wij besloten toen als Spinhuis Collectief de ruimte van de voormalige Common Room te kraken en er een autonoom studentenruimte van te maken. De Common Room was één van de weinige plekken op de UvA buiten het monopolie van het cateringsbedrijf en die daadwerkelijk gerund weer door studenten en daarmee betaalbaar en toegankelijk was.

Terwijl er zeker geen onmiddellijke plannen met de ruimte waren begon de UvA met juridische procedure door studenten die een Wet Openbaarheid Bestuur (Wob)-verzoek tekenden persoonlijk te dagvaarden. In eerste instantie gaf de rechter ons gelijk, maar begin januari 2015 werden we alsnog gedwongen om het Spinhuis te verlaten.

In de vier maanden waren wij dagelijks open en hadden wij vrijwel elke avond iets op de agenda staan. In de maanden daarna waren veel studenten van Spinhuis actief in de universiteitsprotesten die losbarsten na de bezetting van het Bungehuis op 13 februari 2015. Een goede weergave van de link tussen het Spinhuis Collectief en de universiteitsprotesten valt terug te lezen in de vierde editie van Antithese.

 

FullSizeRender_1(1) 141016 Spinhuis 7836 sm bw 141016 Spinhuis 7854 sm spinhuis 6851 spinhuis 6845